Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Logeerpartijtjes van neef kosten ambtenaar 50.000 euro

Geplaatst op: 13-04-2018, 16:25:46

Een diplomaat die in zijn tijd in het buitenland een neef in zijn huis liet logeren, krijgt fiscaal het deksel op de neus. Het frequente verblijf van zijn neef maakt dat het huis niet meer als eigen woning, maar als vermogen wordt gezien.

De man, als diplomaat verbonden aan het ministerie van Economische Zaken, wordt in 2009 geplaatst op een ambassade in het buitenland. Hij vertrekt met zijn echtgenote, maar zijn twee dochters blijven wonen in de Nederlandse woning. Op dat adres stond toen ook al een neef ingeschreven, die vanwege zijn studie in mocht trekken.

Die situatie werd na het vertrek naar het buitenland een probleem. Wie in het buitenland verblijft, mag namelijk de woning in het thuisland (niet het hoofdverblijf) wel aanhouden en in de fiscaal voordelige box 1 (voor loon en inkomen) opvoeren. „Dat is alleen mogelijk als de woning in die periode niet wordt verhuurd en ook niet wordt gedoogd dat derden de woning gebruiken. Ieder die niet behoort tot het huishouden van de belastingplichtige wordt aangemerkt als derde”, zegt fiscalist Monique Ligtenberg van Fiscaal up to Date.

Logeerpartijtje, dus niet in het huishouden

De neef logeerde in de woning wanneer hij colleges had en maakte dan gratis gebruik van de logeerkamer Omdat hij niet permanent in het huis woonde, hoorde hij niet bij het huishouden en was hij dus een derde in het huis. En dus was het terecht dat de inspecteur de woning niet meer als eigen woning aanmerkte.

Zo werden de logeerpartijen een dure grap, want de navorderingen - over een periode van ruim acht jaar - kunnen oplopen tot €50.000, blijkt uit de originele uitspraak van de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Ligtenberg: „De diplomaat betaalt een hoge prijs voor de familiegunst die hij zijn studerende neef gaf. Een goed belastingadvies had hem hiervoor kunnen behoeden.”

Bron: bijdrage van Leon Brandsema op www.dft.nl van 13 april 2018

Ga terug naar de vorige pagina